Globinvest Energy & Financials

Raportul rentabilitate-risc Valoarea investiției tale poate crește sau scădea în funcție de evoluția pieței financiare, influențată de factori economici, politici sau financiari. Nu există garanții că valoarea va crește, dar administratorul fondului va lua decizii pentru a încerca să obțină cele mai bune rezultate.

Risc mediu - scazut
Risc mediu
Risc mediu - ridicat
Risc ridicat
Castig potential
scazut
Castig potential
mediu
Castig potential
mediu
Castig potential
ridicat
Profilul investitorului

Fondul se adreseaza investitorilor persoane fizice sau juridice care dispun de capital suplimentar ce poate fi imobilizat pe termen lung (mai mare de 3 ani) si care asteapta obtinerea unor cresteri ridicate, in conditii de lichiditate medie si fluctuatie frecventa a valorii plasamentului lor.

Prezentare

Date Identificare

Autorizare: decizia CNVM nr. 18/06.03.2025

Numar in registru in Registru ASF: PJR05SAIR/120001

Contul fondului: RO38BRDE130SV07186941300

deschis la BRD GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.

ISIN: ROX7TXYKFM40

Data infiintarii: 06.03.2025

Statul membru de origine al fondului: Romania

Societatea de administrare: S.A.I Globinvest S.A.

Durata de existenta: nelimitata

Denumirea depozitarului: BRD GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.

Numele auditorilor: SC G2 Expert SRL, membru CAFR, autorizatie 1152/26.02.2013 si aviz ASF 199/21.09.2020

Piata pe care se tranzactioneaza: Bursa de Valori Bucuresti

Simbol tranzactionare : GIBEFETF

Obiectivele Fondului

Globinvest Energy&Financials ETF este un fond de investitii administrat pasiv care are ca obiectiv replicarea integrala a structurii indicelui bursier BET-EF publicat de Bursa de Valori Bucuresti. In acest mod, Fondul asigura un acces indirect pentru investitori, la actiunile celor mai lichide companii din domeniul energiei, utilitatilor si al finantelor listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti.

Strategia Fondului

Strategia Fondului este cresterea de capital, respectiv cresterea activului net unitar al Fondului pe termen mediu si lung prin investitiile efectuate conform politicii de investitii a Fondului, in vederea obtinerii unei rentabilitati superioare ratei inflatiei in conditii de lichiditate ridicata.

Raport Rentabilitate-risc

Valoarea neta a activului Fondului este afectata de schimbarile survenite pe piata financiara, precum si de natura investitiilor efectuate de SAI Globinvest SA, elemente care includ conditiile economice generale in Romania, factori macroeconomici si geopolitici globali, evolutia preturilor materiilor prime din domeniul energetic, evolutia generala a pietei de capital, evolutiile activitatii si actiunilor emitentilor in care investeste Fondul si altele. Nu exista nici o asigurare ca strategia Fondului va avea ca rezultat intotdeauna cresterea valorii activelor nete.

Profilul Investitorului

Fondul se adreseaza investitorilor persoane fizice sau juridice care dispun de capital suplimentar ce poate fi imobilizat pe termen lung (mai mare de 3 ani) si care asteapta obtinerea unor cresteri ridicate, in conditii de lichiditate medie si fluctuatie frecventa a valorii plasamentului lor.

Comisioanele De Cumparare și Rascumparare

Fiind un fond deschis de investitii admis la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, toate operatiunile cu unitati de fond se pot realiza numai printr-un intermediar (SSIF) autorizat sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti astfel comisioanele sunt cele practicate de intermediar (SSIF) autorizat unde clientul are deschis cont de tranzactionare.

Impozitul Pe Venit

IVG (impozitul pe venitul global) reprezintă impozitul datorat de către investitor statului, pe câștigul realizat în momentul unei vanzari de unități de fond prin intermediarul autorizat unde clientul are deschis cont de tranzactionare si are în prezent urmatoarele valori: 3% asupra fiecărui câştig în cazul în care unitățile de fond vandute au fost deținute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii; 1% asupra fiecărui câştig în cazul în care unitățile de fond vandute au fost deținute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii. Acest impozit se va retine automat de catre intermediarul autorizat.

Intermediarul autorizat prin care se fac tranzactii transmite investitorilor care au efectuat operatiuni de vanzare in timpul unui an calendaristic, pana la finalul lunii februarie din anul urmator, o fisa de portofoliu cuprinzand informatii privind totalul castigurilor/pierderilor si a impozitului calculat si retinut la sursa aferent operatiunilor respective. Deoarece impozitarea veniturilor din investitii aplicata in prezent este finala, investitorul NU mai are obligatia depunerii Declaratiei Unice la Administratia Fiscala (Art. 122.4.e).