Fdi Transilvania

Raportul rentabilitate-risc

Valoarea investiției tale poate crește sau scădea în funcție de evoluția pieței financiare, influențată de factori economici, politici sau financiari. Nu există garanții că valoarea va crește, dar administratorul fondului va lua decizii pentru a încerca să obțină cele mai bune rezultate.
Risc Mediu-Scazut
Risc Mediu
Risc Mediu-Ridicat
Risc Ridicat
Castig Potential
Mediu-Scazut
Castig Potential
Mediu
Castig Potential
Mediu-Ridicat
Castig Potential
Ridicat
Profilul investitorului

Fiind un fond cu plasamente pe termen mediu, este recomandabil ca si investitiile in fond sa fie orientate pe termen cel putin mediu, cu o durata minima de 6-12 luni.

Prezentare

Date Identificare

Autorizare: decizia CNVM nr. 172/10.01.2006

Numar in registru CNVM: CSC06FDIR/120005

Contul fondului: RO54BTRL01301202937511XX

deschis la Banca Transilvania

ISIN: ROFDIN0000D1

Data infiintarii: 15.02.1996

Statul membru de origine al fondului: Romania

Societatea de administrare: S.A.I Globinvest S.A.

Durata de existenta: nelimitata

Denumirea depozitarului: BRD GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.

Numele auditorilor: SC G2 Expert SRL, membru CAFR, autorizatie 1152/26.02.2013 si aviz ASF 199/21.09.2020

Distribuitorii fondului: SAI Globinvest SA, SSIF  TradeVille SA

Obiectivele Fondului

Fondul deschis de investitii Transilvania are ca obiectiv fundamental conservarea valorii capitalului investit si obtinerea de venituri.

Strategia Fondului

SAI Globinvest SA considera ca obiectivul fondului poate fi atins printr-o politica de plasamente orientata pe termen mediu, realizata in principal in titluri de credit cu discount si/sau purtatoare de dobanda de tipul titlurilor de stat, obligatiunilor municipale sau corporatiste, depozitelor bancare si in actiuni cotate cu o politica clara de distribuire de dividende.

Raport Rentabilitate-risc

Valoarea unitatilor de fond va fi afectata de evolutia pietei de capital si a ratelor dobanzii, ca raspuns la factori economici, politici sau financiari. Influenta acestor factori asupra fondului va fi determinata de tipul si scadentele plasamentelor, de evolutiile emitentilor valorilor mobiliare din portofoliu, de nivelul de expunere al Fondului in raport cu fiecare emitent precum si de abilitatea investitionala a administratorului. Fondul este supus riscului si nu exista nici o asigurare ca politica investitionala a administratorului va avea ca rezultat efectiv cresterea valorii unitatilor de fond.

Profilul Investitorului

Fiind un fond cu plasamente pe termen mediu, este recomandabil ca si investitiile in fond sa fie orientate pe termen cel putin mediu, cu o durata minima de 6-12 luni.

Comisioanele De Cumparare și Rascumparare

Fondul nu percepe comisioane la cumpararea sau rascumpararea unitatilor de fond in conditii normale.

Pentru a descuraja tranzactionarea excesiva a unitatilor de fond, administratorul a introdus un comision de 2% din valoarea unitatilor rascumparate, pentru investitorii ce au realizat un numar de cel putin 4 operatiuni cu unitati in luna calendaristica anterioara datei inregistrarii cererii de racumparare.

Impozitul Pe Venit

IVG (impozitul pe venitul global) reprezinta impozitul datorat de către investitor statului, pe câstigul realizat în momentul unei răscumpărări de unități de fond si are în prezent urmatoarele valori: 3% asupra fiecărui câstig în cazul în care unitățile de fond răscumpărate au fost deținute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii; 1% asupra fiecărui câstig în cazul în care unitățile de fond răscumpărate au fost deținute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii. Acest impozit se va retine automat de catre Globinvest, pentru toate operațiunile de răscumpărare realizate începând cu 01.01.2023 de către investitorii fondurilor administrate de societatea noastră, conform modificărilor aduse Codului fiscal (Art. 96.1).
Globinvest transmite investitorilor care au efectuat operatiuni de rascumparare in timpul unui an calendaristic, pana la finalul lunii februarie din anul urmator, o fisa de portofoliu cuprinzand informatii privind totalul castigurilor/pierderilor si a impozitului calculat si retinut la sursa aferent operatiunilor respective pe baza careia au obligatia de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit.
La art. 122 din Codul Fiscal – Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, se mentioneaza faptul ca:
(1) Contribuabilii au obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, în cazul în care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi, după caz, din următoarele categorii de venit:
a) activităţi independente;
b) drepturi de proprietate intelectuală;
c) cedarea folosinţei bunurilor;
d) investiţii;
e) activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
f) alte surse.
….
(6) Sunt exceptaţi de la obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în vederea stabilirii şi declarării impozitului pe venit, contribuabilii care realizează:
a) venituri din cele prevăzute la alin. (1) pentru care impozitul se reţine la sursă şi reprezintă impozit final;
….
Daca investitorii persoane fizice au obtinut venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h) din Codul fiscal, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, acestia datoreaza si contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita la art. 170 alin. (3) din Codul fiscal, doar daca in anul de realizare a veniturilor valoarea cumulata a acestora este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara (salariul minim brut pe tara pentru 2024 este 3.300 lei).